نکات سلامتی

۹ عامل زیست محیطی غیر منتظره که باعث دیابت می‌شوند

همه علت بیماری دیابت نوع ۲  غذا و ورزش نیست

همه ما می دانیم که دو عامل رایج، رژیم غذایی و شیوه زندگی نامناسب می تواند منجر به دیابت نوع ۲ شود. اما دلایل کمتر شناخته شده‌ایی وجود دارد که کمتر در مورد آن بحث شده است، و اینکه چگونه ابن دلایل بسیاری از مردم را در معرض این بیماری قرار می‌دهد. دلایلی که گاهی اوقات خارج از کنترل آنها است.

آیا تا به حال در مورد دیابت نوع ۲ به عنوان یک بیماری محیط زیست فکر کرده اید؟ در طول زندگی، ما گاهی اوقات به صورت روزانه در معرض هزاران نوع مواد شیمیایی،  هستیم. مانند BPA (بیسفنول آ ماده شیمیایی برای تولیدانواع پلاستیک و رزین) موجود در کالاهای کنسرو شده، خروجی اگزوز خودروها و فتالاتی که در پلاستیک ‌های خاص یافت می شود، این مواد شیمیایی در محیط زیست ممکن است عملکرد متابولیک شما را تغییر دهند. این ممکن است گیج کننده باشد، اما تحقیقات در مورد چگونگی تعادل و عملکرد هورمون ها، از جمله هورمون هایی که متابولیسم ما را تنظیم می کنند درحال انجام است.

بر اساس تجزیه و تحلیل منتشر شده در The Lancet در سال ۲۰۱۶، بیماری های مربوط به مواد شیمیایی خانگی هزینه‌ای معادل ۳۴۰ میلیارد دلار در سال در آمریکا دارد که حدود ۲٫۳۳ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است. بار ضرر اقتصادی این مواد شیمیایی در ایالات متحده نسبت به اروپا که ۲۱۷ میلیارد دلار در سال است، بسیار بالاتر است. به گفته محققان، این امر به دلیل تفاوت در مقررات شیمیایی است.

پس این تعداد و میزان هشدار دهنده دیابت به ما چه می گویند؟ مقررات مواد شیمیایی زیست محیطی اشتباه، بر سلامتی ما تأثیر می گذارد. و باید مقررات جدی برای جلوگیری از ورود این مواد شیمیایی به مواد غذایی و محصولات ما صورت پذیرد، و آگاهی از دلایل غیرمنتظره ابتلا به دیابت و نحوه جلوگیری از قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی، در آینده می تواند تاثیر بزرگی در سلامت ما داشته باشد.

عوامل غیر منتظره دیابت

درست است که دیابت نوع ۲ ناشی از رژیم غذایی ضعیف و عدم فعالیت بدنی است، اما تحقیقات اخیر نشان می دهد علت این بیماری فراتر از این دو علت است. فدراسیون بین المللی دیابت گزارش می دهد که شیوع جهانی دیابت در سال ۲۰۱۵ میلادی ۴۱۵ میلیون نفر بوده و انتظار می رود در سال ۲۰۴۰ به ۶۴۲ میلیون نفر افزایش یابد. اما چرا باتوجه به آگاهی گسترده در مورد نقش رژیم غذایی و ورزش در کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲، اما همچنان شاهد رشد سریع این بیماری هستیم؟

این می تواند به این معنی باشد که برنامه رژیم غذایی دیابت برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ برای همه یکسان نخواهد بود. دانشمندان به طور فزاینده ای در مورد نقش مواد شیمیایی محیطی در اپیدمی دیابت و چاقی هشدار دادند. مطالعات نشان می دهد که ارتباط بین اثرات زیست محیطی و دیابت نوع ۲، و خطر ابتلا به چاقی را با تغییر دادن توسعه مدارهای عصبی که رفتار تغذیه ما را تنظیم می کند، افزایش می‌یابد

عوامل خطر سنتی ابتلا به دیابت، مانند چاقی، فقدان فعالیت بدنی، سن و سابقه خانوادگی دیابت، به تنهایی نمی‌توانند باعث ابتلا سریع به این بیماری باشند. برخی از مواد شیمیایی زیست محیطی و فلزات سنگین که باعث آلودگی هوا، آب و خاک می شوند، کودکان، بزرگسالان و زنان در دوران پس از زایمان  را در معرض این بیماری قرار می دهند.

۹ نگرانی های غیرمنتظره دیابت

۱- آرسنیک

تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن معرض شدید آرسنیک می تواند منجر به ترشح انسولین شود و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد. بر اساس یک مطالعه منتشر شده، در سال ۲۰۱۷  در مجله فیزیولوژی آمریکا ، آرسنیک “آب آشامیدنی حدود ۱۰۰ میلیون نفر را در سطح جهان آلوده کرده و با مقاومت به انسولین و دیابت همراه شده است.” در این مطالعه، موش هایی که در معرض سطوح کمی از آرسنیک معدنی در آب آشامیدنی برای مدت هشت هفته قرار گرفتند، نشان دادند تحمل گلوکز آنها در مقایسه با گروه کنترل شده کمتر شده است.

محققان همچنین دریافتند که قرار گرفتن در معرض متناوب آرسنیک باعث ایجاد تغییرات در الگوهای مصرف روزانه غذا و سوخت و ساز انرژی می شود. دانشمندان نتیجه گرفتند که قرار گرفتن در معرض آرسنیک باعث تحمل گلوکز توسط تغییر ترشح انسولین، از سلول های بتای که در پانکراس یافت می شود و همچنین باعث تغییر در رفتارهایی که سوخت و ساز را تحت تاثیر قرار می دهند، می‌شود.

آرسنیک در آب، روغن، هوا و مواد غذایی ما آشکار شده است. متاسفانه، تماس با آرسنیک غیر ممکن است. زیرا به طور طبیعی در محیط ما یافت می شوند. و سازمان های نظارتی محدودیتی برای مقدار آرسنیک در غذاهای ما تعیین نکرده‌اند، به همین دلیل است که در غذاهای رایج مانند برنج، مرغ، آب و پروتئین ارسنیک تشخیص داده شده است. علاوه بر آرسنیک در برنج ، همچنین به عنوان یک افزودنی در حشره کش‌ها، در سموم به عنوان آفت کش، در داروها و رنگدانه ها نیز استفاده شود. برای این منظور می توانید با خوردن غذاهای ارگانیک، مواد غذایی حاوی آرسنیک را محدود کنید.

آرسنیک در برنج

۲- بیسفنول آ (BPA)

BPA، یا بیسفنول آ، یک ترکیب مصنوعی است که برای تولید برخی از پلاستیک ها، مواد غذایی کنسرو شده، اسباب بازی ها، دستگاه های پزشکی و قوطی های نوشیدنی استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهد که BPA با انواع مختلف اختلالات برای سلامت همراه است و اثرات غشایی و دیابت زای فعالی دارد. بر اساس بررسی انجام شده در مجله بین المللی تحقیقات محیط زیست و بهداشت عمومی، مطالعات انسانی و آزمایشگاهی نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض BPA با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است. ترکیبات مصنوعی به طور مستقیم بر روی سلول های پانکراس تاثیر می‌گذارد و باعث ایجاد حالت مقاومت در برابر انسولین می شود.

داده ها نشان می دهد که میزان BPA در بطری های شیر نوزادان از جنس پلی کربنات، که در فرمول آن استفاده شده معمولاً بالاتر است و مصرف آن ها به میزان ۱۱ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن است. برآورد شده است که مصرف روزانه برای بزرگسالان حدود ۱٫۵ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن است. سطوح سمی BPA، که می تواند اثرات نامطلوب بهداشتی داشته باشد، پنج میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز است.

در هنگام خرید محصولات مراقب باشید: در حال حاضر بسیاری از محصولات با علامت بدون بی پی آ ( BPA-free) حاوی BPS (بسفنول S) و سایر مواد شیمیایی هستند که می تواند منجر به اختلالات متابولیکی شود. برای جلوگیری از اثرات سمی BPA ، از هر زمان که امکان پذیر است، از ظروف شیشه ای و ظروف فولادی ضدزنگ با کیفیت بالا استفاده کنید.

۳-  PCBs (bifenyls polychlorinated)

PCBsها مواد شیمیایی آلی هستند که در صدها کاربرد صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد شیمیایی در حال حاضر از سال ۱۹۷۹ در محصولات تجاری در ایالات متحده به طور رسمی ممنوع شدند. تحقیقات نشان می دهد که  بعد از قرار گرفتن در معرض PCB ها آنها برای مدت ها در بدن انسان می‌مانند، زیرا سموم در بافت چربی ما تجمع پیدا می کنند. قبل از ممنوعیت استفاده، از این مواد شیمیایی برای ساخت رنگ، پلاستیک، کف، کفپوش، مواد عایق حرارتی و دستگاه های الکتریکی استفاده می‌شد. PCB ها همچنین از زباله سوزها، دفن زباله های مدیریت شده و نشت از ترانسفورماتورهای الکتریکی به محیط زیست منتقل می شوند. آنها در بدن موجودات کوچک و ماهی‌ها، از جمله ماهی‌هایی که ما می خوریم موجود هستند.

باب وینولد، یکی از اعضای انجمن روزنامه نگاران محیط زیست، مطالعاتی را بر روی موش ها انجام داد، که اثرات جانبی آن به اختلال در چندین عملکرد مهم در بدن مرتبط می گردد. قرار گرفتن در معرض PCB با اختلال قابل توجهی در تحمل گلوکز و انسولین همراه بود؛ داده ها نشان می دهد که نتایج به مدت دو هفته پس از قرار گرفتن در معرض PCB ادامه داشت. محققان همچنین دریافتند که قرار گرفتن در معرض PCB، میزان غلظت سیتوکین های التهابی را که به مقاومت در برابر انسولین مربوط می‌شود، افزایش داد.

موش هایی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند، یک رژیم غذایی کم چربی مصرف کردند و اثرات نامطلوب بیشتری را نسبت به موش های تحت تاثیر PCB که دارای رژیم غذایی با چربی بالا بودند نشان دادند. علت چه بود؟ تئوری این است که وقتی شما وزن کم می کنید، PCB های ذخیره شده در بدن شما در کل سیستم بدن شما آزاد می شوند.

از آنجاییکه این مطالعات شامل موش ها است، این یافته ها را برای درک تاثیرات PCB ها بر روی انسان و اینکه در چه سطوح PCBs می تواند سمی در نظر گرفته شود، دشوار است. برای کاهش خطر قرار گرفتن در معرض PCB، به ویژه در مدارس و ساختمان هایی که قبل از ممنوعیت ساخته شده اند، تمام چراغ های فلورسنت PCB، پوشش، رنگ و مصالح ساختمانی دیگر باید حذف و جایگزین شوند.

 

۴- PAH ها (هیدروکربن های چند حلقه ای)

PAHs  یک ماده شیمیایی هستند که به طور طبیعی در بنزین، نفت خام و ذغال سنگ وجود دارند. آنها زمانی تولید می شوند که زغال سنگ، گاز، نفت، تنباکو و زباله سوزانده شوند و یا توسط اگزوز خودرو، کشیدن سیگار، گازهای دود زغال سنگ و آسفالت، گوشت سوخته و دود چوب سوخته در هوا منتشر شوند. بر طبق گزارش ملی مربوط به موادمغذی زیست محیطی انسان، از ۲۵۰۰ یا بیشتر شرکت کنندگانی که برای ده متابولیت مختلف PAH اندازه گیری شده بودند، اکثر شرکت کنندگان برای برخی از سطوح PAH  آزمایش آنها مثبت بود، که نشان می دهد، که قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی در ایالات متحده گسترده است.

مطالعه سال ۲۰۱۴ در پزشکی شغلی و محیط زیست نشان می دهد که سطوح بالای  PAH در ادرار شرکت کنندگان که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ مورد بررسی قرار گرفتند، با شیوع دیابت نوع ۲ در بزرگسالان ایالات متحده در سن ۲۰ تا ۶۵ سال مرتبط است. این نتایج، مستقل از عوامل خطر بالقوه مانند جنسیت، نژاد، سیگار کشیدن یا توده بدنی بود. محققان همچنین خاطر نشان کردند که مطالعات قبلی گزارش دادند که مواجهه مزمن با PAH ها نیز به استرس اکسیداتیو و التهاب مرتبط است که نقش مهمی در رشد دیابت نوع ۲ دارد.

دو منبع اصلی PAH در جمعیت ایالات متحده از طریق استنشاق سیگار و مصرف PAH ها در مواد غذایی است. پخت گوشت یا سایر غذاها در دماهای بالا، از جمله کباب کردن، باعث افزایش مقدار PAH ها در غذا می شود. برای جلوگیری از اشتباه بزرگی که در کباب کردن می تواند منجر به افزایش میزان PAH شود، گوشت را قبل از قرار دادن آن بر روی اجاق، بپزید، تا میزان افت آب که دود می شود و باعث PAH می‌شود کاهش یابد.

عوارض حاصل از دود کباب کردن گوشت

۵- فتالات

فتالات ها ترکیبات شیمیایی هستند که در پلاستیک ها برای افزایش دوام، انعطاف پذیری و شفافیت محصولات ساخته شده استفاده می شود. مطالعه ای که در استرالیا انجام شد، ارتباط بین غلظت فتالات  و شیوع دیابت نوع ۲ و سایر بیماری های مزمن مورد بررسی قرار گرفت. محققان فتالات را در ۹۹٫۶ درصد از نمونه های ادرار شرکت کننده تشخیص دادند و دریافتند که کل غلظت فتالات به طور مثبت با دیابت نوع ۲، و همچنین بیماری قلبی عروقی و فشار خون بالا ارتباط دارد. عوامل دیگری نیز بر سلامت انسان تاثیر می‌گذارند، مانند مصرف الکل و سیگار کشیدن. این نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض فتالات به طور مستقیم به توسعه دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی در مردان بین ۳۹ و ۸۴ ساله مربوط می شود.

طبق آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا، “فتالات در بسیاری از محصولات صنعتی و مصرفی استفاده می شود که بسیاری از آنها به طور بالقوه در معرض انسان قرار دارند.” این مواد شیمیایی در محصولات آرایشی، مواد پاک کننده خانگی، مواد بسته بندی و محصولات مراقبت پزشکی استفاده می شود. بهترین راه برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض فتالات این است که زیبایی و محصولات مراقبت از پوست خود را در منزل خود تهیه کنید، و از مواد پاک کننده طبیعی استفاده کنید، از غذاهای مصرفی که در پلاستیک فروخته می شوند استفاده نکنید، و غذا را در پلاستیک ذخیره نکنید.

۶- جیوه

تحقیقات نشان می دهد که جیوه با تغییر عملکرد سلول های بتای لوزالمعده میتواند باعث افزایش قند خون شود. بر اساس یک بررسی منتشر شده در تحقیقات محیط زیست، در ۳۴ مطالعه انجام شده مبنی بر افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک ناشی از قرار گرفتن در معرض جیوه محاسبه شده است. اگر چه رابطه بین قرار گرفتن در معرض جیوه و دیابت نوع ۲ در تمام مطالعات ثابت نشده است، اما داده هایی وجود دارد که نشان می دهد ارتباط بین کل غلظت جیوه و بروز دیابت وجود دارد.

این مطالعه که در ۳۸۷۵ بزرگسال آمریکایی انجام شد، بررسی کرد که آیا سطح جیوه با دیابت مرتبط است یا خیر. شرکت کنندگان در ابتدا در سال ۱۹۸۷ مورد ارزیابی قرار گرفتند و تا سال ۲۰۰۵، ۶ بار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طی ۱۸ سال، ۲۸۸ مورد دیابت وجود داشت و محققان دریافتند که سطح جیوه با افزایش بروز دیابت بعد از سایر عوامل خطرزا مانند جنسیت، قومیت، وضعیت سیگار کشیدن، مصرف الکل، فعالیت بدنی و سابقه خانوادگی دیابت موثر است.

جیوه، یک فلز سنگین است که در پوسته زمین یافت می شود، به دلیل فعالیت های انسانی مانند معدن طلا و سوزاندن ذغال سنگ جیوه در محیط زیست منتقل می شود. جیوه همچنین در پر کردن دندان، سوئیچ های الکتریکی، دماسنج های شیشه ای و لامپ های فلورسنت یافت می شود. جیوه را همچنین می توان در ماهی یافت، به ویژه ماهی های بزرگ مانند، کوسه، ماهی خال دار، ماهی تن.

۷- کادمیوم

مانند جیوه، کادمیوم به طور طبیعی در محیط زیست یافت می شود و از طریق ذوب و استخراج آزاد می شود. همچنین در بسیاری از فرآیندهای صنعتی مانند فلزکاری، در تثبیت پلاستیک و تولید رنگدانه ها استفاده می شود. همچنین کادمیوم با آلوده کردن خاک یا آب باعث آلوده کردن مواد غذایی می‌شود، برخی از گیاهانی که ممکن است حاوی کادمیوم باشند شامل سبزیجات، برنج و دیگر دانه های غلات، سیب زمینی و توتون و تنباکو هستند. همچنین می توان زنجیره غذایی را که از آب هایی عملیات معدن آلوده شده اند را اضافه کنیم.

یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۷، ۹ مطالعه را در ۲۸۶۹۱ شرکت کننده انجام داد تا ارتباط بین خطر کادمیوم و دیابت را تعیین کند. محققان دریافتند که برای هر ۱ میکروگرم در هر گرم کادمیوم در ادرار، خطر ابتلا به دیابت را به میزان ۱۶ درصد افزایش می‌ دهد. به نظر می رسد که قرار گرفتن در معرض کادمیوم ممکن است به طور قابل توجهی با شیوع دیابت مرتبط باشد، اگر چه مطالعات بیشتری برای تایید این یافته ها ضروری است.

مراکزی مانند EPA و FDA که استانداردهایی برای تنظیم قرار گرفتن در معرض کادمیوم دارند. اعتقاد دارند که قرار گرفتن در معرض کادمیوم تنها از طریق رژیم غذایی موجب اثرات مخربی در سلامت انسانها نمی شود، بلکه سیگاری ها و افرادی که به علت شغلشان در معرض سطوح بالاتر کادمیوم قرار دارند، در معرض خطر بیشتری هستند. این شامل سازندگان آلومینیوم، مکانیک خودرو، سازندگان باطری، کارگران معدن و پالایشگاه و سازندگان آفت کش است.

عوارض آفت کشهابر روی محیط زیست

۸- آفت کشها

آفت کش ها مواد شیمیایی هستند که به طور گسترده ای در کشاورزی کاربرد دارند تا از آفات محصولات کشاورزی جلوگیری شود. استفاده جهانی از آفت کش ها، باعث آلودگی محیطی در سراسر جهان و قرار گرفتن انسان از طریق زنجیره غذایی آلوده می شود. در حقیقت، آلودگی محیط زیست از طریق آفت کش ها در کشورهای در حال توسعه بسیار مهم است، زیرا استفاده از این مواد شیمیایی بسیار وسیع و با مدیریت ضعیف همراه است.

یک بررسی منتشر شده در محیط زیست بین المللی نقش سموم دفع آفات در شیوع دیابت را ارزیابی کرد. محققان در ۲۲ مطالعه ارتباط مثبتی بین افزایش میزان آفت کش ها و شیوع دیابت مشاهده کردند.

تحقیقات نشان می دهد که اثرات نامطبوع آفت کش ها بسته به نوع مواجه شدن شما ممکن است حاد یا مزمن باشد. برای کاهش مصرف و قرار گرفتن در معرض آفت کش ها، هنگام خرید محصولات غذاهای از محصولات ارگانیک استفاده کنید. این محصولات شامل توت فرنگی، سیب، گیلاس، هلو و اسفناج می‌باشد. آشنا شدن با شیوه های کشاورزی ارگانیک و نحوه توسعه شیوه های کشاورزی سالم، تاثیرات زیست محیطی فراوانی بر زندگی انسان دارد.

۹- نیکل

نیکل یک فلز است که اغلب در ترکیب با فلزات دیگر برای تشکیل آلیاژهای مورد استفاده در ساخت سکه های فلزی، جواهرات، دریچه ها و مبدل های حرارتی استفاده می شود. نیکل همچنین برای ساخت برخی از باتری ها و سرامیک های رنگی استفاده می شود. این فلز از طریق سوختن کوره های بزرگ در نیروگاه ها و یا سوزاننده های زباله منتشر شود. همچنین می تواند در زباله های صنعتی تولید شود و در خاک رسوب کند.

مطالعه ای که در مجله بین المللی اپیدمیولوژی منتشر شد، ارتباط میزان نیکل با شیوع دیابت نوع ۲ را در میان بزرگسالان در چین را بررسی کرد. محققان دریافتند که غلظت متوسط ​​نیکل در ادرار در میان ۱۱۱۵ شرکت کننده، ۳٫۶ میلی گرم در لیتر بود و شیوع دیابت در این افراد ۳۵ درصد بود. سطح بالای نیکل در ادرار با افزایش سطح قند خون ناشتا و مقاومت به انسولین ارتباط مثبت داشت.

افرادی که در معرض گرد و غبار یا گازهای دود حاوی نیکل قرار دارند، مانند جوشکارها، در معرض خطر افزایش نیکل سمی قرار دارند. کسانی که با فلز و فلزات حاوی نیکل کار می کنند نیز در معرض خطر هستند. به گفته مرکز مواد مخدر و بیماری های ثبت شده، مقدار نیکل موجود در غذاها و آب آشامیدنی برای سلامتی شما تهدیدی جدی نیست.

سوزاندن سوخت های فسیلی منجر به نابودی ۱۸۰،۰۰۰ تن نیکل در سال می شود و باعث سوختن سوخت های فسیلی و فرآیندهای صنعتی می شود که علت اصلی آلودگی نیکل در هوا، خاک و آب است. حمایت از انرژی پاک محلی، منطقه ای و جهانی لازم است. استفاده از انرژی پاک مانند خورشیدی یا باد و استفاده کمتر از سوخت‌های فسیلی در سلامت انسان نقش بسزایی دارند.

تهیه و ترجمه: مجله تندرستی گیاه سلامتی

منبع: draxe

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن