

سرماخوردگی نوزادان و راه درمان آن
آبریزش و گرفتگی بینی جزء اولین علائم سرماخوردگی نوزادان میباشد. نوزادان به ویژه آنهایی که با کودکان بزرگتری که نظافت را رعایت نمیکنند و دست های خود را نمی شویند در ارتباط هستند بیشتر در خطر ابتلا به سرماخوردگی هستند. همچنین نوزادانی که معمولاً دستهای آنها با اجسام اطرافشان در تماس است و سپس دستهای خود را در دهانشان قرار دهند در معرض سرماخوردگی نوزادان هستند. در واقع احتمال این وجود دارد که نوزادان در سال اول زندگی خود، بیشتر از هفت مرتبه مبتلا به سرماخوردگی شوند.
چگونه سرماخوردگی نوزادان از آنفولانزا تشخیص دهیم؟
آگاهی از دانستن تفاوت های سرماخوردگی نوزادان و آنفولانزا بسیار مهم است. سرماخوردگی نوزادان با ترشحات بینی (که این ترشحات امکان دارد در روزهای اول سرماخوردگی تمیز و شفاف باشد اما به مرور زمان غلیظ تر شده و رنگ آنها به زرد، و سبز تغییر پیدا می کند) گرفتگی بینی، عطسه، تب پایین (حدود ۳۸ سانتی گراد)، بدخوابی، سرفه گلودرد، کاهش اشتها، بی قراری و ابراز ناراحتی همراه است. با این تفاوت که آنفولانزا با علائمی شبیه سرماخوردگی اما با شدت بیشتر مثل درد بدن ، تب با شدت بیشتر، اسهال و استفراغ همراه است.
چگونه سرماخوردگی نوزادان درمان کنیم؟
در درمان سرماخوردگی نوزادان، باید کارهایی را انجام دهیم که آنها بتوانند راحتتر دوران سرماخوردگی را طی کنند.
- تلاش کنید تا آب بدن نوزاد در حد کافی باقی بماند. تا حد امکان به نوزاد مایعات بدهید، برای نوزادانی که زیر چهار ماه میباشند، بهترین مایع شیر مادر و یا شیر خشک میباشد. نوزادانی که در سن چهار ماهگی قرار دارند علاوه بر شیر مادر مجاز هستند مقداری آب نیز بنوشند و نوزادانی که در شش ماهگی قرار دارند علاوه بر موارد فوق میتوانند آبمیوه را با مخلوط کمی آب بنوشند.
- سعی کنید تا هوای داخل خانه را با یک دستگاه بخور مرطوب نگه دارید.
- تلاش کنید تا جائیکه امکان دارد با خواباندن نوزاد به او استراحت دهید. در هنگام خوابیدن سر نوزاد را مقداری بالاتر از سطح بدنش قرار دهید. با این کار به او کمک کرده اید که تخلیه ترشحات بینی او راحت تر انجام شود و در نتیجه تنفس نوزاد بهتر شود.
- با چرب کردن بینی نوزاد توسط قطره های مخصوص (سالین) میتوان ترشحات آن را با سرنگ های پلاستیکی براحتی خارج کرد. این کار را چند دقیقه قبل از شیر خوردن انجام دهید تا نوزاد بتواند به راحتی شیر بخورد. پس از روئیت اولین نشانه های سرماخوردگی در نوزادان بسیار کوچک، بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کنید. نوزادانی که تازه متولد شده اند امکان ابتلا آنها به بیماریهایی مانند ذات الریه بیشتر است. برای نوزادان زیر شش ماه هرگز از داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه بدون نسخه پزشک استفاده نکنید. زیرا ممکن است عوارض بدی برای نوزاد داشته باشد.
- سعی کنید از محلول آب نمک برای شستشوی بینی کودک استفاده کنید.
- اگر اطراف بینی کودک دچار خشگی پوست شد از وازلین مخصوص نوازاد برای چرب کردن آن استفاده کنید.
- چنانچه کودک دچار بدن درد شد می توان از کیسه های آب گرم یا دوش آب گرم برای تسکین بدن درد استفاده نمود.
- کودکان در موقع سرما خوردگی در فضای بخار گرفته راحت تر می توانند نفس بکشند.
- چند حبه سیر درون مقداری روغن خردل قرار دهید سپس با قرار دادن آن روی حرارت سیر را درون روغن کمی بجوشانید. بعد از سرد شدن آن سیر را بر زیر پا، کف دست، و گردن نوزاد بمالید. این روش برای درمان سرفه نوزاد مفید است. سیر خاصیت ضد ویروسی دارد و روغن خردل نیز گرم می باشد و باعث بهبود سرماخوگی نوزادان می شود.
- برای کودکان بالای شش ماه سوپ مرغ گرم میتواند به بهبود سرماخوردگی کودک کمک کند. و نشانه های آن مانند تب، خستگی، گرفتگی را بهبود دهد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود
چنانچه نوزاد مبتلا به یک سرماخوردگی بدون مشکل و ناراحتی خاصی است، نیازی نیست به پزشک مراجعه شود. معمولاً این نوع سرماخوردگی نوزادان در مدت زمان یک هفته رفع می شود. اما چنانچه نوزاد زیر دو و یا سه ماهگی است با مشاهده اولین علائم هر چه سریعتر به دکتر مراجعه کنید. سرماخوردگی نوزادان تازه متولد شده بسرعت پیشرفت می کند و امکان دارد تا به بیماریهایی از قبیل ذات الریه و بیماریهای جدی تر تبدیل شود.
حتی اگر این مشکلات در نظر نگیرید، به علت بوجود آمدن ناراحتیهای بینی، نوشیدن شیر و مکیدن شیشه یا سینه مادر برای نوزاد با دشواری صورت میگیرد. و در نتیجه باعث کمبود آب در بدن نوزاد می شود. سرماخوردگی ها معمولاً برای نوزادان آزاردهنده میباشند. اما باید به این نکته مهم توجه شود که مراقب علائم و نشانه های آن در نوزاد باشید تا بتوانید در اسرع وقت به دکتر مراجعه کنید به خصوص اگر نوزاد در سن زیر سه ماهگی قرار دارد.
علائم سرماخوردگی نوزادان
– نوزاد به شکل عادی و همیشگی پوشک خود را خیس نمیکند
– در هنگام مکیدن شیر گوش خود را میمالد و میکشد و گریه میکند
– دمای بدن به بیش از ۳۹ درجه سانتی گراد بالا میرود
– نوزاد احساس گوش درد دارد
– چشمها با قرمزی و یا با ترشحات زرد رنگ همراه است
– سرفهها به بیش از یک هفته ادامه دارد
– ترشحات سبز، زرد و غلیظ بینی بیش از دو هفته ادامه دارد .
منبع: dailys.ir