نکته های گیاه سلامتی

خواص انواع شیر

آشنایی با خواص شیر

در میان اطبا سنتی و بر خلاف متخصصان طب رایج، اعتقاد به نوشیدن روزانه شیر وجود ندارد. بنا بر عقیده آنها و از نگاه طب سنتی، شیر جزو دسته غذاهای دارویی محسوب می‌شود که مصرف آن باید متناسب با سن، مزاج صورت گرفته و باید این مصرف به قاعده باشد. دلیل این امر آن است که معتقدند مصرف بی‌قاعده شیر می‌تواند سبب ایجاد اختلال در عملکرد اندام‌های داخلی بدن انسان شده و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری‌ها را افزایش دهد. اما عقیده‌ای بر عکس این عقیده در میان کارشناسان تغذیه و متخصصان طب مدرن رواج دارد. آنها معتقدند که نوشیدن روزانه شیر برای همه گروه‌های سنی واجب و الزامی است.

دیدگاه طب سنتی

اطبا سنتی به مصرف با با قاعده شیر معنقد بوده و مصرف شیر را مفید نمی‌دانند. به عقیده آنها باید میان نوشیدن شیر و مصرف غذا یا خوراکی‌های ترش فاصله‌ای وجود داشته باشد. به این صورت که اگر فردی شیر نوشیده باشد، باید حداقل یک ساعت صبر کرده و پس از آن آب پرتقال بنوشد زیرا در این حالت شیر خواص خود را از دست داده و در ترکیب با پرتقال منجبر به تولید اخلاط فاسد در معده می‌شود. همچنین اگر آب پرتقال نوشیده باشد، بهتر است به مدت نیم ساعت صبر کرده و پس از آن شیر بنوشد تا شیر  کامل هضم شده و با آب پرتقال ترکیب نشود و بدن از مضرات ترکیب این دو مصون باشد.

نوشیدن شیر برای افراد همه گروه‌های سنی لازم است

در هرم غذایی که شامل مقدار لازم مصرف گروه‌های غذایی است، شیر و لبنیات در سومین ردیف قرار دارد. بر این اساس افراد باید روزانه ۲ تا ۳ سهم شیر را در برنامه غذایی خود وارد کنند. همچنین با توجه به اینکه تا سن ۳۰ سالگی کلسیم در استخوان‌ها ذخیره می‌شود و پس از آن کلسیم برداشته می‌شود، افراد فقط تا ۳۰ سالگی فرصت دارند که میزان کلسیم بدن خود را بهبود بخشیده تا دچار بیماری‌های ناشی از کمبود کلسیم نظیر پوکی استخوان و شکستگی نشوند. بنابراین لازم است که شیر و لبنیات به میزان کافی در رژیم غذایی افراد تمام گروه‌های سنی گنجانده شود.

مصرف لبنیات (که شیر از مهم‌ترین آنهاست) اثر فوق‌العاده مثبی بر استخوان‌سازی، افزایش استحکام و مقاومت دندان‌ها و تحریک و کشش عضلات می‌گذارد.

لازم نیست که همه افراد شیر بنوشند

این نوع شیر که در فروشگاه‌های مواد غذایی توزیع می‌شود، شیری است حیوانی و از سه بخش آب، پنیر و چربی تهیه شده به طوری که میزان هر کدام از این مواد متغیر است. ازدیاد میزان هر کدام از این مواد در شیر سبب می‌شود که شیر به ترتیب طبع «سردی و تری»، «گرمی و خشکی» یا «سردی و خشکی» پیدا کرده و دارای خواص غذایی و درمانی خاصی شود که هر کدام هم برای تسکین یا درمان یک بیماری موثرند.

ارتباط مصرف شیر با طبع افراد

متخصصان تغذیه می‌گویند که مصرف شیر ارتباطی با طبع افراد نداشته و همه افراد باید شیر بخورند حتی افرادی که تصور می‌کنند شیر برای‌شان خوب نبود و بدن‌شان فاقد آنزیم‌های هضم‌کننده لاکتوز بوده و سبب می‌شود که شیر خوردن برایشان سخت بشود. توصیه می‌شود که این افراد هم حتی اگر شده به میزان کمی، شیر بنوشند. بر اساس تحقیقات انجام شده حتی این افراد هم می‌توانند به میزان ۲۵۰ سی‌سی در روز شیر بنوشند و بهتر خواهد بود اگر آن را در دفعات مختلف بنوشند. این کار سبب می‌شود تا آنزیم‌های پروتئینی در دستگاه گوارش افزایش یافته و این افراد هم در طولانی مدت بتوانند شیر مصرف کنن. اما در صورتی که به مدت طولانی شیر نخورند، از مقدار این آنزیم‌ها هم کاسته می‌شود. می‌بینید که طب سنتی و متخصصان تغذیه در این مورد رویکردی متفاوت دارند.

شیر باید متناسب با مزاج مصرف شود

در طب سنتی این عقیده وجود دارد تنها کسانی که تعادل در اخلاط بدن‌شان وجود دارد به راحتی می‌توانند شیر مصرف کنند و دیگرانی که در بدن و مخصوصاً معده آنها خلط غالبی وجود دارد، باید تنها به مقدار اندک و آن هم مطابق دستوری خاص با مشورت متخصص طب سنتی شیر مصرف کنند. برای مثال کسی که دارای خلط بلغم زیاد در معده خود بوده و علائمی چون پر آب شدن دهان، دیرهضمی غذا و سفیدی صورت داشته باشد، در صورت زیاد نوشیدن شیر دچار افزایش خلط غالب یعنی بلغم شده و دچار عوارض ناشی از افزایش خلط بلغم می‌گردد. این ظرایط برای دیگر افرادی که خلط غالب بدن‌شان صفرا و دم باشد نیز صادق است و سبب بروز مشکل خواهد شد. به همین دلیل افرادی که دارای خلط غالب هستند باید به پاک و متعادل‌سازی اخلاط اقدام نموده و با مشورت متخصص طب سنتی اقدام به نوشیدن شیر نمایند.

غذاهایی که نوشیدن شیر با آنها ممنوع است

مصرف شیر به همراه تخم‌مرغ در صبحانه، یا مصرف استیک گوشت همراه با شیر در دیگر وعده‌های غذایی سبب سنگینی معده و انسداد دستگاه‌های گوارشی می‌شود و در نتیجه به یبوست می‌انجامد. در صورتی که زنی باردار اقدام به این کار نموده و شیر را با گوشت (سفید یا قرمز) مصرف کند، منجر به انتقال یبوست و دل‌پیچه به نوزاد خود هم می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود که بعد از نوشیدن شیر، برای مصرف گوشت یا تخم‌مرغ حتماً یک ساعت صبر کرده و در صورتی که گوشت یا تخم‌مرغ مصرف شده باشد، برای مصرف شیر به مدت ۳ ساعت صبر نمایید. در این مدت غذا هضم شده و می‌توانید از خواص درمانی شیر بهره ببرید.

آیا مصرف همزمان شیر و تخم‌مرغ ایجاد مشکل می‌کند؟

طبق عقیده متخصصان تغذیه جدید مصرف شیر و تخم‌مرغ به طور همزمان مشکلی به وجود نمی‌آورد زیرا در مواد اولیه اغلب خوراکی‌ها و غذاها مانند بستنی و شیرینی، هم شیر و هم تخم‌مرغ همزمان وجود دارد. آنها معتقدند که ممکن است اطبای طب سنتی بر پایه مستندات علمی مکاتب خود چنین دیدگاه‌هایی مبنی بر ممنوعیت مصرف همزمان این دو عنوان کنند اما چنین دیدگاهی در تغذیه جدید موضوعیت ندارد.

البته آنها معتقدند که بهتر است ماست به طور کلی با پروتئین‌ها مانند تخم‌مرغ و گوشت مصرف نشود و این امر دلیلی علمی دارد. پروتئین غذاهای حیوانی سبب ایجاد وضعتی به نام «خاکستر اسیدی» در بدن شده و منجر به تغییر متابولیسم کلسیم می‌گردد.

دردهای آرتروز را با شیر بز کاهش دهید

متاسفانه در ایران شیر بز کمتر به صورت وسیع و صنعتی در بازار وجود داشته و بیشتر افراد ساکن روستاها به آن دسترسی دارند، ولی در اغلب کشورهای اروپایی شیر  بز به طور صنعتی و در سطحی وسیع در اختیار مردم قرار می‌گیرد. شیر بز حتی به صورت شیر خشک شد هم عرضه می‌گردد.

طبق عقیده متخصصین طب سنتی، برای کاهش دردهای آرتروز، روماتیسم و بیماری‌های مفصلی می‌توانیدشیر بز تازه به همراه انجیر سیاه تازه‌ای که در تابستان می‌روید را مصرف کنید. همچنین اگر به شیر خشک بز یا انجیر سیاه خشک هم دسترسی داشته باشید، می‌توانید به آن آب اضافه کرده یا انجیر را در آب بخیسانید و از آن مصرف کنید.

خواص انواع شیر

شیر الاغ چه خواصی دارد؟

از سردمزاج‌ترین شیرها در طبیعت، می‌توان از شیر الاغ نام برد. همچنین اگر شیر الاغ را از حیوانی که کره‌ی ماده داشته باشد تهیه کنید، این شیر دارای خواص درمانی بسیاری است. در بعضی از مناطق اروپا مانند لهستان یا مناطق اسپانیایی‌زبان مثل پرو، شیر الاغ از گران‌ترین شیرها بوده و به صورت روزمره مصرف می‌شود.

اشاراتی در متون قدیمی وجود دارد که اگر پیش از خواب شیر الاغ را در بینی بچکانند، کیفیت و عمق خواب را افزایش داده و نیز چکاندن ۱ تا ۲ قطره شیر الاغ در بینی کسی که مبتلا به خون دماغ است، بسیار موثر است. همچنین برای افراد مبتلا به درد دندان، قرقره کردن شیر الاغ موجب قطع خون‌ریزی و تسکین درد خواهد شد. همچنین اشاراتی در متون سنتی و تاریخی وجود دارد مبنی بر اینکه بعضی از پادشاهان گذشته برای اینکه شادابی و نشاط پوست خود را حفظ کنند در شیر الاغع اتحمام می‌کرده و از آن همچنین برای درمان و تسکین دردهای ناشی از سل بهره می‌بردند.

شیر گوسفند سیاه یا گوسفند سف

ید؟

اظهاراتی در متون قدیمی طب سنتی وجود دارد مبنی بر اینکه شیر گوسفند سیاه بهتر و مفیدتر از شیر گوسفند سفید است و دارای خواص درمانی بسیاری جهت درمان زخم روده، تقویت قوای جنسی و تقویت مغز و نخاع است. همچنین حکیمان طب سنتی معتقدند که مصرف روزانه شیر گوسفند جهت درمان سرفه مفید است. با مراجعه به نسخه‌های طب سنتی می‌بینیم که بهترین داروی طبیعی برای سرفه، مصرف ترکیب صمغ عربی، شیر گوسفند و روغن بادام شیرین به میزانی خاص است. همچنین خواص شیر گوسفند سیاه از گـوسفند سفید بهتر بوده و از این شیر می‌توان برای تقویت مغز، نخاع و درمان زخم‌های روده بهره برد.

تاثیر عوامل محیطی بر کیفیت شیر حیوان

شیر مجموعه‌ای از غذاهاست و تولید آن توسط موجودی زنده صورت می‌گیرد، پس طبیعتاً کیفیت زندگی، نوع زندگی، شرایط زندگی، استرس‌های محیطی و کیفیت مواد غذایی که حیوان مصرف می‌کند بر کیفیت شیر اثرگذار است. متاسفانه اینها مجموعه عواملی است که ما به عنوان مصرف کننده اطمینانی نداریم از اینکه حیوان در چه شرایطی شیر را تولید کرده و به دست ما رسیده. از همین رو نمی‌توان از خواص دارویی و تغذیه‌ای شیری که به دست‌مان می‌رسد اطمینان داشت زیرا نظارت دقیقی بر عوامل ذکر شده در کشور ما وجود ندارد.

 

 

خواص شیر گاو در درمان اسهال

خواص انواع شیر

اشاراتی در بعضی متون سنتی وجود دارد مبنی بر اینکه حکمای طب سنتی در شرایطی خاص از شیر گاو برای درمان اسهال بهره می‌برده‌اند. به این صورت که ابتدا با انداختن سنگ رودخانه یا آهن گداخته، در ظرف شیر، آن را به جوش آورده و از آن برای درمان اسهال استفاده می‌کردند. همچنین این اعتقاد در میان درمانگران وجود دارد که شیری که دو برابر وزن آن آب بهش اضافه شده باشد، خاصیت مدر داشته و سبب تخلیه و پاک‌سازی مجاری ادرار می‌گردد.

همچنین در طب سنتی این عقیده وجود دارد تنها کسانی که تعادل در اخلاط بدن‌شان وجود دارد به راحتی می‌توانند شیر مصرف کنند و دیگرانی که در بدن و مخصوصاً معده آنها خلط غالبی وجود دارد، باید تنها به مقدار اندک و آن هم مطابق دستوری خاص با مشورت متخصص طب سنتی شیر مصرف کنند.

شیربرنج خاصی که سبب افزایش قدرت باروری می‌شود

شیربرنج تهیه شده از شیر گاو ملین بوده و مسکنی است برای افراد مبتلا به زخم‌های روده و کولیت‌های یبوستی. همچنین برای کسانی که قصد افزایش وزن دارند، خوردن شیربرنج یا فرنی تهیه شده از شیر گاو که گردو و خرما به آن اضافه شده باشد موثر بوده و این نوع فرنی و شیربرنج حتی می‌تواند قدرت باروری مردان را زیاد کند. در متون طب سنتی هم اشاراتی وجوددارد مبنی بر افزایش اسپرم مردها توسط شیربرنج یا فرنی یاد شده. البته در نظر داشته باشید که در طول روز نباید بیش از یک لیوان فرنی یا شیربرنج مصرف کرد. دلیل این امر آن است که بی‌قاعدگی و افراط در مصرف این غذاها سبب ابتلا به سنگ کلیه و نیز بیماری‌های پوستی مثل «برص» خواهد شد.

درمان خشکی مزاج و بی‌خوابی با شیر گاو

مبتلایان به خشکی مزاج که به دلیل این خشکی، برخی از فعالیت‌های مغزی‌شان تحت تاثیر قرار گرفته است، نوشیدن شیر گاو و دریافت رطوبت آن می‌تواند موجب خوابی راحت شود. همچنین برای افراد مبتلا به مالیخولیا، وسواس، فراموشی و بی‌خوابیف نوشیدن شیر گاو به سپری کردن این اختلالات کمک خواهد کرد. در نظر داشته باشید که با توجه به دیدگاه حکیمان طب سنتی، خشکی مزاج از عوامل موثر در ابتلا به بی‌خوابی و نیز اختلال‌های ناشی از آن است که با اصلاح رژیم غذایی و تغییر شیوه زندگی قابل بررسی است.

مجله تندرستی گیاه سلامتی

منبع :  khabarnew.ir / beytoote.com

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن